Περιλήψεις 8ου Συνεδρίου ΠΕΕΚΠΕ
Συνεδρία
2
12/9/2020
9.00- 9.20
Din is a popular choice on business and tech sites. It's also a good font for creating page titles with impact.
Proforiki
Σχολικά Προγράμματα 1
Το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου Λέσβου: ένα εκπαιδευτικό σενάριο στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος “Mνήμες Γαίας”
Ιωάννης Χιωτέλης1, Βασιλική Δημητροπούλου2, Αναστασία Λύρη3, Έλενα Ντρέκη4
Στην παρούσα εργασία περιγράφουμε το ολιστικό Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό σενάριο που υλοποιήθηκε στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών τη σχολική χρονιά 2018-2019. Το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα είχε ως κύρια θεματική τη Γεωλογία του ελλαδικού χώρου και περιέλαβε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Η προσέγγιση του θέματος ήταν διαθεματική και διεπιστημονική, καθώς εξετάστηκε η επιρροή της ηφαιστειότητας του νησιού στην ευφορία του εδάφους που καθορίζει τις διατροφικές συνήθειες, τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, αλλά και τη διαμόρφωση του ανάγλυφου που ενέπνευσε καλλιτέχνες και την πολιτιστική δημιουργία. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκε πλήρης σειρά ολοκληρωμένων μαθημάτων στη σχολική ηλεκτρονική τάξη σχετικά με τη Γεωλογία και εφαρμόστηκε ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο «Το Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου: Η έκρηξη ενός προϊστορικού ηφαιστείου». Το σενάριο αυτό ακολουθεί τα βήματα της διερευνητικής μάθησης με ενσωματωμένη επίσκεψη σε μουσειακό χώρο και επιτόπια έρευνα πεδίου.
1. Δρ. Φυσικός – Εκπαιδευτικός Πειραματικό Λύκειο Παν. Πατρών johnchiotelis@yahoo.gr
2. Φιλόλογος- Εκπαιδευτικός Πειραματικό Λύκειο Παν. Πατρών vdimitr7@gmail.com
3. Μαθηματικός- Εκπαιδευτικός Πειραματικό Λύκειο Παν. Πατρών natasaliri@gmail.com
4. Φιλόλογος- Εκπαιδευτικός Πειραματικό Λύκειο Παν. Πατρών lenantreki@sch.gr
Λέξεις Κλειδιά
Γεωλογία, Απολιθωμένο Δάσος, εκπαιδευτικό σενάριο, διερευνητική μάθηση, ηφαίστεια, ηφαιστειογενές έδαφος.
Συνεδρία
2
12/9/2020
9.20 - 9.40
Din is a popular choice on business and tech sites. It's also a good font for creating page titles with impact.
Σχολικά Προγράμματα 1
Το “Νυκτερινό Περιβάλλον” ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με στόχο την Αειφορία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής
Μαργαρίτα Μεταξά
σημαντικό εργαλείο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και επομένως την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών για το φυσικό περιβάλλον τους, με στόχο την Αειφορία στην Εποχή της Κλιματικής Αλλαγής. Θα τονιστεί η σημασία της διατήρησης του σωστού “νυχτερινού περιβάλλοντος” για τον άνθρωπο, και θα ανεφερθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που στοχεύουν στην διαμόρφωση “εγγράμματων” πολιτών. Το αποτέλεσμα του υπερβολικού, λανθασμένα προσανατολισμένου τεχνητού (συνήθως εξωτερικού) φωτισμού προκαλεί το πρόβλημα της Φωτορρύπανσηςμε συνέπειες: να μην φαίνονται τα αστέρια, να εμποδίζεται η αστρονομική έρευνα, να βλάπτονται τα οικοσυστήματα, η ανθρώπινη υγεία να επηρεάζεται αρνητικά και τέλος να κατασπαταλάται ενέργεια. Η Φωτορρύπανσηείναι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που παίρνει συνεχώς αυξανόμενες διαστάσεις απειλώντας το “νυχτερινό περιβάλλον” μας, που είναι μέρος του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και του άυλου πολιτισμού μας. Τέλος θα αναφερθώ σε δύο μεγάλης κλίμακας επιτυχημένα αντίστοιχα Ελληνικά Προγράμματα.
Καθηγήτρια Αρσακείου, Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Α.Α., μέλος της Επιτροπής C.C1- Educationand development of theAstronomy της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), marmetaxa@gmail.com
Λέξεις Κλειδιά
νυχτερινό περιβάλλον, φωτορρύπανση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, άυλος πολιτισμός, κλιματική αλλαγή, αειφόρος ανάπτυξη
Συνεδρία
2
12/9/2020
9.40 - 10.00
Din is a popular choice on business and tech sites. It's also a good font for creating page titles with impact.
Proforiki
Σχολικά Προγράμματα 1
Η Ελιά μας ταξιδεύει … Αειφορία και Τέχνη Ένα παράδειγμα διασχολικής συνεργασίας
Παναγιώτα Παπανικολάου1, Φωτεινή Λισγάρα2, Παρασκευή Κοσμά3, Ευσταθία Κάλλια4
Στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για ένα σύγχρονο, συνεργατικό σχολείο που θα λειτουργεί ως οργανισμός και κοινότητα μάθησης και θα είναι ανοικτό σε συνεργασίες με άλλες σχολικές μονάδες, με την τοπική κοινότητα, με φορείς και δίκτυα εντάσσεται η δράση «Η ελιά μας ταξιδεύει». Η δράση «Η ελιά μας ταξιδεύει» αποτελεί παράδειγμα μιας καλής πρακτικής συνεργασίας διασχολικών ομάδων. Μια βαλίτσα ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο γεμίζοντας με υλικό από τις δραστηριότητες των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές είχαν και έχουν την ευκαιρία να διαμοιράσουν τις εργασίες τους, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν μαζί, να γνωριστούν μέσα από επισκέψεις και εκδηλώσεις που οργανώνονται από κοινού. Η δράση εντάχθηκε στο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4Europe ως “OleaEuropaea”. Επίσης τα τρία σχολεία είναι μέλη του Εθνικού Δικτύου Ελιά ΚΠΕ Καλαμάτας και συμμετείχαν με τη βαλίτσα της ελιάς σε οικογιορτή «Στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς». Η προσέγγιση είναι διαθεματική και διεπιστημονική με έμφαση σε βιωματικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες.
1.Δασκάλα ΠΕ70 Δημοτικό Σχολείου Νεοχωρίου Άρτας madouki@yahoo.gr
2.Δασκάλα ΠΕ70 9Ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας Folisgara@yahoo.gr
3.Νηπιαγωγός ΠΕ 60 Νηπιαγωγείο Ελεούσας Άρτας Kosmaparaskevi@hotmail.com
4.Δασκάλα ΠΕ70 Δημοτικό Σχολείου Νεοχωρίου Άρτας ekal10@hotmail.com
Λέξεις Κλειδιά
διασχολική συνεργασία, καλές πρακτικές, δικτύωση σχολείων, ελιά, αειφόρος ανάπτυξη, αειφόρο σχολείο
Συνεδρία
2
12/9/2020
10.00-10.20
Din is a popular choice on business and tech sites. It's also a good font for creating page titles with impact.
Proforiki
Σχολικά Προγράμματα 1
Όταν ένα σχολείο αποφασίζει να βαδίσει προς την αειφορία…
Διονυσία Τέντε1, Σοφία Λουκίσα2
Το κείμενο αυτό περιγράφει την πορεία προς την αειφορία ενός δημοτικού σχολείου της Δυτικής Αττικής, του 2ου Δ.Σ. Ασπροπύργου, μέσω Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και βιωματικών δράσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου κάτω από την «ομπρέλα» του Αειφόρου Σχολείου.Γίνεται αδρομερής αναφορά στη στοχοθεσία και στη συνέχεια περιγράφονται σε γενικές γραμμές τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία με στόχο η σχολική κοινότητα να οδηγηθεί προς την αειφορία.
1.2ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου diotentes@yahoo.gr
2.2ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου sophia.loukisa@gmail.com
Λέξεις Κλειδιά
αειφόρο σχολείο, εθελοντισμός, ενεργός πολιτότητα, τοπικό περιβάλλον
Συνεδρία
2
12/9/2020
10.20-10.40
Din is a popular choice on business and tech sites. It's also a good font for creating page titles with impact.
Proforiki
Σχολικά Προγράμματα 1
Η κινητήριος δύναμη του Αειφόρου Σχολείου και η περίπτωση του 9ου Γυμνασίου Βόλου
Νίκη Χατζηκυριάκου
Η εκπαίδευση και το σχολείο κατέχουν έναν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην κοινωνία. Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες διαρκώς εξελίσσονται, τα εκπαιδευτικά συστήματα οφείλουν να είναι ευέλικτα ώστε να προσαρμόζονται στις εξελίξεις αυτές αλλά και σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Όμως για να αποτελέσει το σχολείο παράγοντα ευρύτερων αλλαγών στην κοινωνία στο πνεύμα της αειφορίας, θα πρέπει το ίδιο να γίνει αντικείμενο αυτής της αλλαγής. Το Αειφόρο σχολείο έχει ενταχθεί στην εκπαιδευτική καθημερινότητα δημιουργώντας δεσμούς, συμβάλλοντας στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και στην σύνδεσή τους με την βιωματική διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος αλλά κυρίως στην ευαισθητοποίηση απέναντι στηνΚλιματική Αλλαγή. Η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου ανέδειξε την σπουδαιότητα της ανάγκης ενός ομαδοσυνεργατικού πλαισίου, το οποίο θα εμπεριέχει της βασικές αρχές της Αειφορίας απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας της σχολικής κοινότητας προς την κατεύθυνση της αειφορίας και της καινοτομίας.
Φυσικός, ΠΕ04.01 -M.Sc Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων Διευθύντρια 9ου Γυμνασίου Βόλου n.chatzik@yahoo.gr
Λέξεις Κλειδιά
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, βιωματική διδασκαλία, Αειφόρο- βιώσιμο σχολείο.
Συνεδρία
2
12/9/2020
10.40-11.00
Din is a popular choice on business and tech sites. It's also a good font for creating page titles with impact.
Proforiki
Σχολικά Προγράμματα 1
Η Τέχνη ως όχημα Εκπαίδευσης για την Αειφορία
Λένα Δημητριάδου
Θέματα που άπτονται της Εκπαίδευσης για την Αειφορία απασχολούν πολλούς καλλιτέχνες, πολλά έργα τέχνης δε που αναφέρονται σε τέτοια ζητήματα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για την Εκπαίδευση για την Αειφορία και να αξιοποιηθούν σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στα σχολεία. Η εισήγηση αυτή εστιάζει σε τέτοια έργα τέχνης. Ένα από τα έργα αυτά χρησιμοποιήθηκε ως πηγή έμπνευσης για την προσέγγιση εννοιών της Δημοκρατίας κατά την υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 και είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.
Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων – Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ysdddeimathias@gmail.com
Λέξεις Κλειδιά
Εκπαίδευση για την Αειφορία, Biennale Τέχνης της Βενετίας