8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με στόχο την Αειφορία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής
Διαδικτυακά - Πάτρα
11-13 Σεπτεμβρίου 2020
Πλαίσιο του Συνεδρίου
Το 8ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) με τίτλο : «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με στόχο την Αειφορία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής», πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη καθώς όλο και πιο συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες και σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα.
Κατά γενική ομολογία τίθενται σοβαροί προβληματισμοί και οι δεσμεύσεις των κρατών για μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100. Έτσι κρίνεται αναγκαία η ουδετερότητα του άνθρακα (εξισορρόπηση εκπομπών και απορρόφησης άνθρακα) μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, στόχος που θεσπίστηκε και υπογράφηκε στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (2016) από 195 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε.
Ο σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδείξει το ρόλο που η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφορία μπορεί να διαδραματίσει στην ανάδειξη του πλανητικού προβλήματος και να προτείνει λύσεις για την αναστροφή της κατάστασης σε συνέργεια και αλληλεπίδραση με την κοινωνία, την οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία και τους θεσμούς, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας.
Επιπλέον, το Συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν από σημαντικούς επιστήμονες και εκπαιδευτικούς για τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις , τα ερευνητικά δεδομένα και αποτελέσματα, τις εξελίξεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, τις εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και πρακτικές σχολικών προγραμμάτων, το εκπαιδευτικό υλικό, τις δράσεις και δραστηριότητες των υποστηρικτικών φορέων και δομών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τις προοπτικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των 17 στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης αλλά και να λάβουν μέρος σε ενδιαφέροντα βιωματικά εργαστήρια.
Τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη των έγκριτων διδακτόρων που αποτελούν την Επιστημονική Επιτροπή αλλά και την προσπάθεια και την εργασία όλων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.
Ευελπιστούμε πως και αυτό το 8ο Συνέδριο, θα τύχει της ανταπόκρισης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα αποτελέσει ένα βήμα για την προώθηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα με στόχο την Αειφορία…
Στόχοι του Συνεδρίου
-
Η ανάδειξη των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης /Εκπαίδευσης για την Αειφορία που υλοποιούνται στα σχολεία της χώρας.
-
Η προβολή του έργου και των δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων.
-
Η παρουσίαση της έρευνας σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφορία που διεξάγεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
-
Η παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφορία.
-
Η παρουσίαση δράσεων και δραστηριοτήτων σχετικών με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφορία που υλοποιούνται από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς.
-
Οι προοπτικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των 17 στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης.
-
Η αποτίμηση των 30 χρόνων λειτουργίας του Θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προτάσεις για τη συνέχισή του.
-
Η ανάδειξη της συμβολής της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία στη διαμόρφωση του νέου σχολείου του 21ου αιώνα.
Θεματικές ενότητες του Συνεδρίου
-
Θεωρία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία
- Εκπαιδευτική έρευνα
-
Σχολικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
-
Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)
-
Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων
-
Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
-
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού υλικού
-
Διδακτική μεθοδολογία και προτάσεις
-
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών
-
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση & Ειδική Αγωγή
-
Νέες τεχνολογίες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
-
Σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα
Ειδικές θεματικές ενότητες του Συνεδρίου
-
Οι προοπτικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των 17 στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης.
-
Η αποτίμηση των 30 χρόνων λειτουργίας του Θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προτάσεις για τη συνέχιση.
-
Η ανάδειξη της συμβολής της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφορία στη διαμόρφωση του νέου σχολείου του 21ου αιώνα.